Aamutreenin maaginen vaikutus: Mitä tutkimukset kertovat?

21.11.2023

Tuoreen tutkimuksen valossa aamutreeni saattaa olla avain parempaan rasvanpolttoon verrattuna muihin treeniaikoihin. Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa julkaistut tulokset ovat herättäneet huomiota, erityisesti niiden vaikutuksesta yökyöpeleihin, jotka suosivat myöhäisiä treenihetkiä.

Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin ja tanskalaisen Kööpenhaminan yliopiston tutkijoiden suorittama tutkimus tarkasteli kehon aineenvaihduntaa käyttäen hyväksi sirkadiaanista rytmiä, joka ohjaa monia biologisia prosesseja. Tutkimuksessa käytettiin hiiriä mallina, ja tulokset osoittavat selvästi, että aamulla suoritettu treeni voi polttaa enemmän rasvaa kuin muina aikoina suoritetut treenit.
Tutkimus tarjoaa uuden näkökulman treeniaikojen merkitykseen kehon aineenvaihdunnassa. Vaikka monet suosivat myöhäisiä treenihetkiä päivän päätteeksi, saattaa aamutreenin valinta tarjota tehokkaamman tavan saavuttaa rasvanpoltto- ja kuntoilutavoitteet. Joten, vaikka yökyöpelit eivät ehkä ole iloisia tästä uutisesta, aamutreeni voi olla avain terveellisempään ja aktiivisempaan elämään.
Aikainen treeni ei ole vain aamun piristysruiske keholle; se muokkaa myös mieltä ja ajatusmaailmaa. Tutkimukset paljastavat, että aamuharjoittelulla on hämmästyttäviä vaikutuksia ihmisen kehoon ja mieliin.

Huomionarvoinen havainto on, että aamuisin liikkuvat ihmiset ylläpitävät huomattavasti säännöllisempää liikuntarytmiä. Harjoittelu integroituu heidän päiväänsä niin vahvasti, että siitä tulee luonnollinen osa heidän elämäänsä. Tämä psykologinen integraatio ei ole pelkkää ajanhallintaa; se luo myös tunteen hallinnasta ja itsekurista.

Aamuharjoittelun voima näkyy myös työtehokkuudessa ja luovuudessa. Aamuisin liikkuvat ihmiset kokevat olevansa huomattavasti aikaansaavampia töissä. Heidän mielessään vallitsee selkeys ja tarkkuus, jotka auttavat heitä keskittymään ja ratkomaan haasteita. Aamuharjoittelun jälkeen he ovat valmiita kohtaamaan päivän tehtävät tuoreella ja virkeällä mielellä.
Pitkällä aikavälillä aamuharjoittelu vaikuttaa myös uneen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aamuharjoittelu edistää terveellistä unirytmiä, opettaen ihmisen menemään ajoissa nukkumaan. Hyvä uni on terveyden ja hyvinvoinnin perusta, ja aamuharjoittelu auttaa takaamaan riittävän unen saannin.

Aerobinen ja voimaharjoittelu aamulla herättävät aineenvaihdunnan ja auttavat tunnistamaan luonnollisen janon- ja näläntunteen myöhemmin päivällä. Tämä terveellinen suhde ruokaan ja juomaan on olennainen osa kokonaisvaltaista terveyttä.

Yhteisöllisyys ja sosiaalinen tuki ovat myös merkittävä osa aamuharjoittelun viehätystä. Ne, jotka liikkuvat aamuisin ryhmässä, kokevat voimakkaampaa yhteisöllisyyttä ja sosiaalista tukea.

Aamuharjoittelu opettaa toki myös elämänhallintaa, itsekuria ja hetkellisen epämukavuuden sietämistä. Se on enemmän kuin pelkkä fyysinen harjoitus – se on resilienssi eli psyykkinen selviytymiskyky, joustavuus sekä vahvuuden lähde, joka auttaa ihmistä kohtaamaan elämän vaikeudet ja vastoinkäymiset.

Näiden tutkimusten valossa aamuharjoittelun voima näyttäytyy monin eri tavoin. Se ei ole vain liikuntaa, vaan se on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin lähde, joka vaikuttaa kehoon, mieleen ja sosiaaliseen elämään.

Terv. Anna, Powerin Pilates opettaja ja personal trainer

Lähteet:
Proceedings of the National Academy of Science
Karolinska Institutet
Science Focus

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Miten aloittaa treenit uuden vuoden lupauksen myötä? Miksei vaikka ensi maanantaina? Käy testaamassa eri lajeja ja liikuntamuotoja, jotta löydät juuri itsellesi sopivan. Liikunta tuo oikein arkeen sijoitettuna valtavasti energiaa ja hyvää fiilistä! Harvemmin...

Lihasvoimaharjoittelu lisää terveyttä!

Lihasvoimaharjoittelu lisää terveyttä!

Jos vielä harkitset lihasvoimaharjoittelun aloittamista, niin tässä tärkeitä syitä miksi se kannattaa aloittaa viimeistään NYT. Jos olet jo aloittanut voimaharjoittelun niin onneksi olkoon, olet päässyt hyötymään sen tuomista useista terveysvaikutuksista....

HOT Barre: Ryhtiä, lihaskestävyyttä, liikunnan iloa!

HOT Barre: Ryhtiä, lihaskestävyyttä, liikunnan iloa!

Power Centerin HOT- tuotevalikoimaan ilmestyi alkuvuodesta 2023 HOT Barre- niminen ryhmäliikuntatunti. Mitä Barre on ja kenelle se sopii? Lisäksi kerron miksi minä henkilökohtaisesti rakastan ohjata ja harrastaa Barrea. Barre perustuu 50-luvulla kehitettyyn The Lotte...

Hallittu liike on lääke – Pilateksen voima selkäkipua vastaan

Hallittu liike on lääke – Pilateksen voima selkäkipua vastaan

Miksi emme huolla ja vahvista kehoamme yhtä intohimoisesti kuin suuntaamme kuntosalille tai lenkkipolulle? Ymmärrettävää, että aika on usein kortilla, ja usein salille mennessä pyrimme yleensä tekemään mahdollisimman tehokkaan lihaskuntotreenin tai aerobisen...

Treenaa nyt 30 päivää 39 eurolla!