Lihasvoimaharjoittelu lisää terveyttä!

06.11.2023

Jos vielä harkitset lihasvoimaharjoittelun aloittamista, niin tässä tärkeitä syitä miksi se kannattaa aloittaa viimeistään NYT. Jos olet jo aloittanut voimaharjoittelun niin onneksi olkoon, olet päässyt hyötymään sen tuomista useista terveysvaikutuksista.

LIHASVOIMAHARJOITTELU:

-vahvistaa lihaksia, sidekudosrakenteita ja luustoa
-ennaltaehkäisee vammoja ja voi ehkäistä mm. selkäkipuja
-parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja
-ehkäisee sairauksia mm. sydän ja verisuonisairauksia sekä aikuistyypin diabetesta ja osteoporoosia
-virkistää mieltä ja ylläpitää aivojen terveyttä
-muokkaa kehoa
-ylläpitää liikunta ja toimintakykyä ikääntyessä sekä ehkäisee ennenaikaista kuoleman riskiä

Lihasvoimaharjoittelulla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan voimaharjoittelu jopa vähentää ennen aikaista kuoleman riskiä, etenkin iäkkäillä. Myös nuorilla on todettu olevan samanlaisia vaikutuksia. Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä, jonka jälkeen siinä tapahtuu hidasta heikkenemistä, heikkeneminen kiihtyy voimakkaammin myöhäisessä keski-iässä. Muutaman kuukauden pituisella säännöllisellä lihasvoimaharjoittelulla voidaan kuitenkin nostaa lihasvoimaa miehillä ja naisilla 10–30 % jopa ikääntyneillä. Eli koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Lihasvoimaharjoittelu muokkaa kehoa kaikista tehokkaimmin muihin liikuntamuotoihin verrattuna. Valtakunnallisen suosituksen mukaan kestävyysliikunnan ohella kaikkien aikuisten tulisi harrastaa lihasvoimaharjoittelua vähintään kahtena päivänä viikossa.
Paitsi, että lihasvoimaharjoittelu vahvistaa merkittävästi lihaksia ja luustoa, sen avulla voi myös lisätä jänteiden jäykkyyttä ja mahdollisesti myös paksuutta. Vahvat lihakset tukevat myös niveliä. Voimaharjoittelun on myös todettu vähentävän alaselkäkipuja sekä vähentävän nivelrikkoisilla tulehdusta, kipua sekä lihasväsymystä/heikkoutta.
Lihasvoimaharjoittelu on tärkeä osa painonhallintaa. Eräässä tutkimuksessa iäkkäillä miehillä suoritettu 4 kuukautta kestänyt kahdesti viikossa tapahtuva lihasvoimaharjoittelu vähensi rasvakudosta 10–11 % ilman muutoksia ruokavaliossa. Aineenvaihdunnallisesti lihas on aktiivinen kudos, minkä vuoksi lihasmassan kasvu parantaa elimistön insuliinin vaikutusta (insuliiniherkkyyttä). Lihasvoimaharjoittelun onkin todettu parantavan sokeritasapainoa tyypin 2 diabeteksessa.
Tuoreimpien tutkimusten mukaan lihasvoimaharjoittelu on myös todellista aivojumppaa. Lihasvoimaharjoittelu näyttäisi parantavan useita kognition osa-alueita ehkäisten esimerkiksi iän tuomia muistiongelmia. Lihasvoimaharjoittelua parantaa myös mielialaa ehkäisten masennusta ja ahdistuneisuutta. Erityisen hyvää aivojumppaa on jalkojen isojen lihasten käyttö raskailla painoilla kuten jalkakykky ja -prässi.
Jos, kuntosaliharjoittelu arveluttaa ja laitteet ovat vieraita, on Power Centerillä ammattilaisia opastamassa sinua alkuun. Rohkeasti edistämään terveyttä lihasvoimaharjoittelulla!

Piia Haverinen
Fysioterapeutti, hieroja ja personal trainer

Lähteet:
Lihasvoimaharjoittelu – ohje keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. DUODECIM terveyskirjasto.

10 hyvää syytä aloittaa voimaharjoittelu | Lihastohtori. TIKIS.

Aamutreenin maaginen vaikutus: Mitä tutkimukset kertovat?

Aamutreenin maaginen vaikutus: Mitä tutkimukset kertovat?

Tuoreen tutkimuksen valossa aamutreeni saattaa olla avain parempaan rasvanpolttoon verrattuna muihin treeniaikoihin. Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa julkaistut tulokset ovat herättäneet huomiota, erityisesti niiden vaikutuksesta...

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Uusi vuosi, uudet kujeet?

Miten aloittaa treenit uuden vuoden lupauksen myötä? Miksei vaikka ensi maanantaina? Käy testaamassa eri lajeja ja liikuntamuotoja, jotta löydät juuri itsellesi sopivan. Liikunta tuo oikein arkeen sijoitettuna valtavasti energiaa ja hyvää fiilistä! Harvemmin...

HOT Barre: Ryhtiä, lihaskestävyyttä, liikunnan iloa!

HOT Barre: Ryhtiä, lihaskestävyyttä, liikunnan iloa!

Power Centerin HOT- tuotevalikoimaan ilmestyi alkuvuodesta 2023 HOT Barre- niminen ryhmäliikuntatunti. Mitä Barre on ja kenelle se sopii? Lisäksi kerron miksi minä henkilökohtaisesti rakastan ohjata ja harrastaa Barrea. Barre perustuu 50-luvulla kehitettyyn The Lotte...

Hallittu liike on lääke – Pilateksen voima selkäkipua vastaan

Hallittu liike on lääke – Pilateksen voima selkäkipua vastaan

Miksi emme huolla ja vahvista kehoamme yhtä intohimoisesti kuin suuntaamme kuntosalille tai lenkkipolulle? Ymmärrettävää, että aika on usein kortilla, ja usein salille mennessä pyrimme yleensä tekemään mahdollisimman tehokkaan lihaskuntotreenin tai aerobisen...

Treenaa nyt 30 päivää 39 eurolla!