Hallittu liike on lääke – Pilateksen voima selkäkipua vastaan

Miksi emme huolla ja vahvista kehoamme yhtä intohimoisesti kuin suuntaamme kuntosalille tai lenkkipolulle? Ymmärrettävää, että aika on usein kortilla, ja usein salille mennessä pyrimme yleensä tekemään mahdollisimman tehokkaan lihaskuntotreenin tai aerobisen harjoituksen nopeasti pois alta. Silti, emme saa unohtaa, että kehomme tarvitsee yhtä lailla huolenpitoa ja huoltoa kuin se tarvitsee rankkaa treeniä. Pilatesharjoittelu yhdistää nämä kaikki elementit: harjoittelun, kehonhuollon, hengityksen, keskittymisen ja mielen.

UKK-instituutin tuoreet tutkimustulokset vahvistavat sen, minkä monet pilatesharrastajat ovat jo kauan tienneet: säännöllinen pilatesharjoittelu auttaa lievittämään selkäkipuja ja epämääräisiä särkyjä kehossa. Aikaisemmin selkäkipuun on voitu suositella lepoa ja lääkitystä, mutta nykysuositukset neuvovat kipujen hoitamista liikunnalla.

Selkäkipu on ongelma, joka ei kosketa vain yksilöitä, vaan sillä on laajemmat yhteiskunnalliset vaikutukset. Tehy-lehden artikkelin mukaan Kelan sairausvakuutustilastojen perusteella selkäkivut ovat mielialahäiriöiden jälkeen toiseksi yleisin syy yli kymmenen päivän sairauspoissaoloihin. Tämä merkitsee vuosittain noin 1,7 miljoonaa sairauspoissaolopäivää työikäisellä väestöllä.

Pilates tarjoaa ratkaisun epäspesifiin kipuun. Tällä tarkoitetaan kipuja ja vaivoja, joihin ei ole selkeää diagnoosia. Terveysliikunnan edistämiseen keskittynyt suomalainen UKK-instituutti toteutti hiljattain NURSE-tutkimuksen, jossa selvitettiin lihaskuntoharjoittelun ja selkäneuvonnan vaikutuksia hoitohenkilöstön selkäkipuihin ja muihin niihin liittyviin ongelmiin. Tutkimukseen osallistui 219 fyysisesti raskaissa hoitotehtävissä työskentelevää sairaanhoitajaa, jotka olivat kärsineet selkäkivuista. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti epäspesifiin selkäkipuun, joka muodostaa suurimman osan selkäkivuista.

Pilateksen lihaskuntoharjoittelun tehokkuus perustuu selän asennon ja liikkeen hallintaan. Kokenut pilatesohjaaja pystyy havainnoimaan, ohjaamaan ja tarvittaessa korjaamaan asiakkaan selkärangan asentoa harjoitusten aikana, jolloin harjoittelusta tulee tarkkaa ja tehokasta. Tutkimuksen osallistujilla selkäkivun voimakkuus väheni, ja heidän vatsalihasvoimansa kehittyi harjoittelun aikana vähintään kerran viikossa. Mielenkiintoinen huomio on, että laadukas pilatesharjoittelu voi tuoda tuloksia jopa kerran viikossa harjoiteltaessa, vaikka optimaalinen harjoitusmäärä toki olisi vähintään kahdesti viikossa.

Pilateksessa keskitytään erityisesti kehonhallintaan ja syvien lihasten aktivointiin. Harjoittelun myötä kehotietoisuus kasvaa, ja oppii tunnistamaan ja hallitsemaan kehonsa asentoa paremmin. Tämä parantaa kehon tasapainoa ja koordinointia.
Pilatesharjoittelu opettaa optimaalisen perusasennon, jossa kehon luiset rakenteet ja lihakset toimivat yhdessä ilman turhaa jännitystä. Monet selkäkipuongelmat johtuvat juuri huonosta ryhdistä, joka pakottaa lihakset liian kireiksi ja aiheuttaa epämukavaa venytystä. Pilatesharjoittelu auttaa muuttamaan tätä.

Lisäksi pilates vaikuttaa myönteisesti aivoihin ja stressin hallintaan. Pilateksessa hyödynnetään hengitystekniikkaa, joka rauhoittaa hermostoa ja auttaa lievittämään stressiä. Tutkitusti sekä meditaatio että liikunta ovat tehokkaita tapoja hallita kroonista stressiä, ja pilates tarjoaa molempien hyödyt yhdessä. Tuloksena ovat terävät aivot, parempi keskittymiskyky ja mielikin rauhoittuu.

Toki keskivartalon vahvistaminen on yksi pilateksen keskeisistä tavoitteista. Keskivartaloon kuuluvat lihakset tukevat selkärankaa ja tekevät liikkumisesta sujuvaa ja turvallista. Pilates opettaa aktivoimaan näitä lihaksia oikeassa järjestyksessä, jolloin syvät lihakset tukevat selkärankaa tehokkaasti. Tämä ei ainoastaan lievitä selkäkipua vaan voi myös tuoda mukanaan litteämmän vatsan.
Pilates ei ole vain liikuntamuoto; se on kokonaisvaltainen kehonhuoltomenetelmä. Pilateksen avulla kehosi voi tuntua vahvemmalta, notkeammalta ja kivuttomalta. Pilateksen avulla voit löytää tasapainon kehosi ja mielen välillä mikä usein suorittavassa treenissä unohtuu.

Keravalaisten onneksi Powerilla on tarjolla useita Pilatestunteja viikossa!

Anna, Powerin jumppaope ja Somatic Pilates opettaja

Lähteet:

https://ukkinstituutti.fi/julkaisut/pilatestyyppinen-harjoittelu-lievensi-henkiloston-selkakipuja-terveydenhuollossa/
https://www.tehylehti.fi/fi/tyoelama/raskaita-nostoja-hankalia-tyoasentoja-nama-nelja-liiketta-hellivat-hoitajan-selkaa