Kestävyysliikunnan vaikutukset

Kestävyysliikunta, kuten juoksu, pyöräily tai uinti, on yksi tehokkaimmista tavoista pitää keho ja mieli terveinä. Kestävyysharjoittelun säännöllinen harjoittaminen ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa, vaan tarjoaa myös monia muita terveyshyötyjä. Säännöllinen kestävyysliikunta parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa, alentaa verenpainetta ja vähentää riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja sydänsairauksiin. Kestävyysliikunta auttaa alentamaan myös kolesteroliarvoja. Liikunta voi auttaa vahvistamaan luita ja vähentämään osteoporoosin riskiä. Liikunta ja erityisesti juoksu nostaa luuston mineraalitiheyttä, mikä tekee siitä vahvemman ja kestävämmän.

Kestävyysliikunta vahvistaa sydäntä ja parantaa verenkiertoa, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Se auttaa myös hallitsemaan painoa, sillä pitkät ja säännölliset liikuntasuoritukset polttavat tehokkaasti kaloreita ja parantavat aineenvaihduntaa. Kestävyysliikunta nostaa aineenvaihduntaa ja auttaa ylläpitämään terveellistä painoa, mikä puolestaan vähentää ylipainon ja siihen liittyvien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, riskiä.


Kestävyysliikunta nostaa aineenvaihduntaa ja auttaa ylläpitämään terveellistä painoa


Myös mieli kiittää. Kestävyysliikunta vapauttaa endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja vähentävät stressiä. Tämä on luonnollinen tapa kohentaa henkistä hyvinvointia ja ehkäistä masennusta. Lisäksi säännöllinen liikunta parantaa unta, mikä puolestaan edistää palautumista ja jaksamista arjessa. Juokseminen tarjoaa myös mahdollisuuden mielen rauhoittamiseen ja itsensä löytämiseen, mikä voi parantaa henkistä hyvinvointia. Säännöllinen liikunta voi parantaa unenlaatua ja auttaa nukahtamaan nopeammin. Liikunta voi auttaa kehoa ja mieltä rentoutumaan, mikä edistää syvempää ja virkistävämpää unta.

Kestävyysliikunnan vaikutukset sydänterveyteen:

Olen suunnitellut tehokkaan ja kaikki nämä terveyshyödyt sinulle tuovan Kestävyys & Voima -valmennuksen Power Centerille! Toivottavasti pidät siitä!


Terveisin Janni, kestävyysvalmentaja / fysioterpaeuttiopiskelija


Lähteet:

Voutilainen, E., Fogelholm, M., Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro: Helsinki’

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2023. Sydän- ja verisuonitaudit.

https://thl.fi/aiheet/kansantaudit/sydan-ja-verisuonitaudit

UKK-instituutti. 2024. Aikuisten liikuntasuositukset

https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/

Jannin kuva: Vesa Nikkanen