Saliharrastajan kestävyysharjoittelu – Ethän skippaa aerobista?

Aerobinen tai cardio. Näillä yleisnimityksillä moni saliharrastaja kuvaa juoksumatolla,porraskoneella tai kuntopyörällä tehtävää harjoitusta joka jää kumminkin usein sitten tekemättä kovan treenin päätteeksi kun katabolia (eli nälkä ja kiire kotiin) iskee.

Vastaavasti kuulen lähes viikoittain valittelua siitä, että aerobinen on jäänyt tekemättä ja hapenottokyky tuntuu huonontuneen. Selkeästi asia siis vaivaa ja harmittaa myös useaa voiman ja lihasmassan kasvatusta pääasiallisesti hakevaa ihmistä.


Miten siis yhdistää voima/lihasmassaharjoittelu ja aerobinen harjoittelu? Ja en tarkoita tässä harjoittelun optimointia vaan sitä pääasiaa saliharrastajan kohdalla: kuinka saan harjoituksen tehtyä ja vielä säännöllisesti?


Tässä muutama ehdotus:

Treenin jälkeen tehtävä aerobinen harjoitus syö vähiten energiaa siitä sinulle tärkeimmästä, eli voimaharjoituksesta. Jos siis haluat yhdistää harjoitukset samalle treenikerralle. Mieti etukäteen, kauanko aikaa tulet käyttämään treeniin, missä on aerobinen mukana. Treenin jälkeen et anna itsellesi muuta vaihtoehtoa ja jalat vievät automaattisesti Power Centerin hyvin varusteltuun cardiosaliin. Valitse salista mieluisin laite, eli se millä tykkäät tehdä!


Treeniä ennen lämmittelynä tehty harjoitus lasketaan myös! Ennen treeniä toki kannattaa välttää pitkäkestoista ja väsyttävää harjoitusta jos päätavoitteesi on voiman/lihasmassan hankinta. Älä silti tee tästäkään liian vaikeaa, jos silloin tällöin pidemmän aerobisen tekeminen ennen salitreeniä tuntuu hyvältä, anna palaa!


Pyörällä/ kävellen salille? Yleensä itsekin ajan autolla mahdollisimman lähelle ovea, mutta aerobisen harjoituksen yhdistäminen salitreeniin voi olla myös näin yksinkertaista. Siis silloin jos ei sada räntää naamaan poikittain.


Aamuaerobinen. 90-luvun bodauslehdistä tuttu aamuaerobinen on monelle helppo ja vaivaton tapa saada useampi lenkki viikkoon ilman että se haukkaa aikaa muualta tai pidentää salitreenin kestoa. Tyhjällä vatsalla tehtävä on mahdollisesti nopein ja helpoin tapa toteuttaa aamuaerobinen koska et joudu odottamaan aamupalan sulamista vaan lenkille voi lähteä heti kun silmät aukeaa. Kahvi koneeseen, lenkkarit jalkaan ja menoksi ennen kuin aivot ehtivät tajuta mitä tapahtuu!


Teet sitten cardiosi millä tavalla tahansa, muista että kaikki tehty lasketaan, ja on hyödyksi.

Unohda turha optimointi, koska pääasia on että treeni tulee tehtyä. Tee aerobisesta harjoituksesta itsellesi mieluista valitsemalla se laite tai laji mistä nautit eniten, koska jos harjoituksen tekeminen on tervanjuontia, se jää tekemättä. Ja se olisi näistä kaikista huonoin vaihtoehto


Ihania kesäpäiviä toivottaa,

Suski, Powerin fysiikkavalmentaja ja jumppaope


Ps. Aerobinen” ja ”cardio” tässä blogissa tarkoittaa saliharrastajan oheisharjoittelua, joka sisältää peruskestävyys- tai helppoa vauhtikestävyysharjoittelua muutaman kerran viikossa.