Ravinto ja painonhallinta: Yksinkertaisten asioiden haaste – Miksi muutos tuntuu vaikealta?

Moni meistä on varmasti kokenut sen hetken, kun päätös syödä terveellisesti ja hallita painoa tuntuu yksinkertaiselta ajatukselta, mutta käytännössä se muuttuukin haasteeksi. Tässä blogikirjoituksessa sukellan syvemmälle siihen, miksi ravinnon ja painonhallinnan yksinkertaiset periaatteet saattavat olla niin vaikeita toteuttaa monille.


Liian monimutkaiset tai väärät ruokavaliot

Ravintoasioissa kohtaamamme ensimmäinen este voi olla liian monimutkainen ruokavalio. Kun yritämme noudattaa monimutkaisia ruokavaliota, saatamme tuntea olomme hukatuiksi ja lopulta luovuttaa. Yksinkertaisuus on usein avain: keskity perusasioiden hallintaan, kuten ruokarytmiin, siihen että saat ravinnostasi riittävästi proteiinia ja toki kohtuulliseen annoskokoon.


Tunteiden vaikutus syömiseen

Toinen tekijä, joka tekee ravinnon hallinnasta vaikeaa, on tunteiden vaikutus syömiseen. Stressi, ilo, suru - kaikki nämä tunteet voivat ohjata meitä syömään tavalla, joka ei välttämättä ole linjassa painonhallinnan tavoitteiden kanssa. Tunnista, milloin syöt tunteiden vuoksi, ja etsi muita keinoja käsitellä stressiä, ikävää tai tylsistymistä. Liikunta, meditaatio tai harrastukset voivat tarjota terveempiä tapoja käsitellä tunteita.


Nopeiden ratkaisujen houkutus

Kiireinen elämäntyyli voi johtaa nopeiden ratkaisujen houkutukseen, kuten pikaruokien, valmisruokien tai pelkkien sokeriherkkujen syömiseen. Nämä voivat olla helppoja vaihtoehtoja kiireessä, mutta ne eivät tue terveellisiä ruokailutottumuksia. Käsittele tapoja integroida terveellisiä vaihtoehtoja kiireiseen arkeen. Suunnittele viikon ruokalista ja valmista ruoat valmiiksi 3-4 päiväksi etukäteen. Ruoka annos on aina lämmitystä vaille valmiina, helppoa eikö vain?

Kun pyrit tekemään pysyviä muutoksia ruokailutottumuksiin, voit valita "joko-tai" -lähestymistavan, joka edellyttää selkeää päätöstä muuttaa ehkä jopa kaikki kerralla. Tai voit valita "pikku hiljaa" -strategian, jossa teet pieniä ja kestäviä muutoksia ajan myötä. Valinta riippuu omista tarpeista ja persoonallisuudesta. Olipa valintasi mikä tahansa, ole kärsivällinen ja iloitse jokaisesta edistysaskeleestasi.


Liian nopeiden tulosten tavoittelu…

Painonhallinnassa yksi suurimmista sudenkuopista on liian nopeiden tulosten tavoittelu. Pikadieetit ja äärimmäiset harjoitusohjelmat voivat olla houkuttelevia, mutta ne eivät usein ole kestäviä ratkaisuja. Realistiset odotukset ovat olennaisia, kun tavoitellaan pysyviä muutoksia. Paino ei putoa hetkessä, eikä terveellisiä elämäntapoja omaksuminen tapahdu yhdessä yössä. Aseta realistisia tavoitteita ja ole iloinen jokaisesta saavutuksestasi, oli se sitten tosiaan painonpudotus, lisääntynyt energiataso tai vaikka parempi mieliala.


Itsekritiikki ja epäonnistumisen pelko

Itsekritiikki ja pelko epäonnistumisesta voivat luoda esteitä ravinnon ja painonhallinnan tielle. Muista että matka kohti terveellisempää elämäntapaa on harjoitus, ei täydellisyys- tai nopeuskilpailu.


Muista, että olet matkalla kohti parempaa terveyttä, ja jokainen päivä on mahdollisuus tehdä terveellisempiä valintoja. Ole itsellesi kuitenkin armollinen ja tunnusta pienetkin edistysaskeleet. Matka voi olla välillä vaikea, mutta jokainen ponnistus vie sinut lähemmäksi tavoitettasi. Pidä mielessäsi se voima, mikä piilee yksinkertaisissa valinnoissa ja ota vastaan terveyden muutokset yksi askel kerrallaan.


Terveisin, Anna Powerin Personal trainer ja LCF Life Coach®