Säännöllisyys ja sitoutuminen -kaiken perusta

Lähes 20 vuotta ryhmäliikunnan ohjaajana toimineena olen huomannut muutoksia asiakkaiden ajattelumalleissa suhteessa harjoitteluun ja treenaamiseen. Monesti nämä muutokset seuraavat yleisiä trendejä, jonka aallonharjalla tällä hetkellä tuntuu ratsastavan palautuminen ja riittävä lepääminen.

Ryhmäliikunta-asiakkaistamme karkeasti arvioiden reippaasti yli puolet tekee passiivista istumatyötä. Heille säännöllisen liikunnan tuomat edut ovat ilmeiset ja ilolla saan seurata sen vaikutuksia: Ryhdit oikenevat, lihaskunto paranee ja mahdollinen terveyttä uhkaava ylipaino saadaan pudotettua pois. Sohvalla lepäilyn sijasta päivänsä passiivisena viettävä palautuu siis parhaiten liikunnan avulla.

Tärkeintä liikunnassa on säännöllisyys, ja säännöllisyyden ylläpito vaatii sitoutumista harjoitteluun. Se ei välttämättäaina ole mukavaa eikä helppoa, jos sohvan kutsuessa joutuu puoliväkisin raahaamaan itsensä salille. Mutta sen se vaatii!
Säännöllinen harjoittelu vaatii siis sitoutumista. Sitoutuminen taas tarkoittaa sitä että henkilöllä on viikoittainen liikuntasuunnitelma missä pysytään, huvitti tai ei!

Aikuisen viikoittaiset liikuntamäärät tulisivat UKK:n mukaan minimissään olla:

• Sydämen sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2t 30min viikossa
• Rasittavaa liikkumista 1t 15min viikossa
• Lihaskuntoa ja liikehallintaa kahdesti viikossa
• Kevyttä liikuskelua mahdollisimman usein
• Taukoja paikallaoloon mahdollisimman usein

Kannustankin nyt sinua pitämään muutaman viikon ajan liikuntapäiväkirjaa jonka avulla seuraat, oletko sitoutunut säännölliseen harjoitteluun ja saatko nämä minimimäärät täyteen joka viikko.

Vaikeinta saattaa joskus olla lähteminen, mutta esimerkiksi ryhmäliikkujalle se on jo puoli voittoa. Tunnille tullessa ryhmän energia kannustaa liikkumaan ja ohjaaja hoitaa loput. Liikut varmasti turvallisesti ja oikein.

Tervetuloa treenaamaan kanssamme!

Suski, Powerin jumppaope