Säännöllinen liikunta, tauot ja lomailu - Miksi lomien ajaksi useimmilla ihmisillä liikunta loppuu kuin seinään?

Säännöllinen liikunta on olennainen osa terveellistä elämäntapaa. Se auttaa ylläpitämään fyysistä kuntoa, parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Liikunnan merkityksestä on kirjoitettu paljon, mutta yhä uudelleen törmäämme samaan ilmiöön: lomien ajaksi monilla ihmisillä liikunta loppuu kuin seinään. Miksi näin tapahtuu, ja miten voimme varmistaa, että pysymme aktiivisina myös loma-aikana?


Liikunnan rutiinit ja arjen aikataulut

Useimmilla meistä liikunta on tiiviisti sidoksissa arjen rutiineihin. Käymme salilla ennen tai jälkeen työpäivän, osallistumme ohjatuille tunneille tiettyinä iltoina tai harrastamme urheilua lasten koulu- ja harrastusmenojen lomassa. Kun lomat alkavat, arjen aikataulut katoavat, ja samalla katoaa myös rutiini, johon liikunta on sidottu.

Lomilla haluamme rentoutua ja irtautua arjen velvollisuuksista. Monille tämä tarkoittaa myös taukoa treeniohjelmasta, joka voi tuntua työltä tai velvollisuudelta. Rentoutumisen tarve on luonnollinen ja tärkeä, mutta se ei tarkoita, että liikunnasta pitäisi luopua kokonaan. Pikemminkin kannattaa etsiä kevyempiä ja rennompia liikuntamuotoja, jotka tuntuvat enemmän virkistävältä kuin pakolliselta suoritukselta.


Matkustaminen ja uudet maisemat

Matkustaminen tuo mukanaan uusia ympäristöjä ja aikatauluja, jotka voivat haastaa vakiintuneet liikuntarutiinit. Monissa lomakohteissa kuntosaleja tai urheilumahdollisuuksia ei ole yhtä helposti saatavilla kuin kotona. Tämä voi tehdä liikunnan suunnittelusta vaikeampaa ja vähentää motivaatiota. Kuitenkin, matkustaminen tarjoaa myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia aktiivisuuteen, kuten esim. uinti, pyöräily, sukellus, patikointi tai kuntosalitreeni hotellilla.


Miten pysyä aktiivisena lomalla?

  1. Suunnittelu: Ennen lomaa, suunnittele etukäteen, miten aiot pysyä aktiivisena. Pakkaa mukaan liikuntavarusteet ja tutki etukäteen lomakohteen liikuntamahdollisuuksia.

  2. Joustavuus: Ole joustava liikunnan suhteen. Hyödynnä ympäristöä ja kokeile uusia lajeja, joita et ehkä normaalisti harrastaisi. Esimerkiksi rannalla voit pelata rantalentopalloa, ja metsässä voit käydä kävelyllä.

  3. Lyhyet treenit: Jos aika on kortilla, panosta lyhyisiin ja tehokkaisiin harjoituksiin. Kymmenen minuutin HIIT-treeni tai kehonpainoharjoittelu hotellihuoneessa voi olla yllättävän tehokas.

  4. Perhe ja ystävät: Osallista perheesi ja ystäväsi liikuntaan. Yhteiset aktiviteetit, kuten pyöräretket tai pallopelit, ovat hauska tapa pysyä liikkeessä yhdessä.

  5. Rentoutuminen ja liikunta tasapainossa: Muista, että liikunnan ei tarvitse olla intensiivistä joka päivä. Kevyt kävely, venyttely tai jooga voi välillä olla parempi ratkaisu kuin raskas treeni.

Liikunnan loppuminen lomien ajaksi on yleinen ilmiö, joka johtuu arjen rutiinien katoamisesta, rentoutumisen tarpeesta ja matkustamisen tuomista haasteista. Kuitenkin pienellä suunnittelulla ja joustavalla asenteella on täysin mahdollista pysyä aktiivisena myös lomalla. Muista, että liikunnan ei tarvitse olla suorittamista, vaan se voi olla myös hauskaa ja erilaista mitä normi arjessa on tottunut treenailemaan. Näin voit nauttia lomastasi ja samalla ylläpitää hyvää kuntoa ja hyvinvointia.


Hyviä kesätreenejä kaikille lomalle ja arkeen toivottaa,

Anna

Powerin Personal trainer ja Pilates opettaja