Miksi kehonhuolto on tärkeää?

Kehonhuoltoon tulisi suhtautua prosessina, sen sijaan että se nähtäisiin päämääränä.
​​​​​​​

Kehonhuolto on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja se vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen. Se tarkoittaa sitä, että kehonhuolto on jatkuva prosessi, joka vaatii sitoutumista ja huomiota. Se ei ole jotain, mitä voimme tehdä kerran ja unohtaa, vaan se on jotain, mitä meidän on jatkuvasti työstettävä ja ylläpidettävä samaan tapaan kuin säännöllinen kuntosaliharjoittelu.Kehonhuolto tähtää myös ennaltaehkäisemään ja hoitamaan kipuja. Kehonhuolto sisältää useita elementtejä, kuten venyttelyn, ammattilaisen toteuttaman hoidon, liikehallinnan, uni- ja lepojaksojen sekä ravinnon. Tärkeä osa kehonhuoltoa on myös mielen ja kehon välinen yhteys - psyykkisen hyvinvoinnin huomioiminen on yhtä tärkeää kuin fyysisen terveyden. Kehonhuollolla on myös tärkeä rooli stressinhallinnassa. Usein stressi ja kiire kuormittavat kehoa, ja ilman riittävää huoltoa, tämä voi johtaa ylikuormitustiloihin ja lopulta uupumukseen.

Kehonhuoltoon liittyy myös useita manuaalisia hoitomuotoja kuten mm. hieronta, fysioterapia, osteopatia, LPG-hoito, jotka voivat auttaa kehoa palautumaan rasituksesta ja ennaltaehkäisemään vammoja.

Kehonhuollon merkitys korostuu erityisesti aktiivisesti liikkuvilla henkilöillä, sillä se auttaa ylläpitämään lihasten ja nivelten toimintakykyä, vähentää loukkaantumisriskiä sekä kipuja ja parantaa suorituskykyä. Se auttaa myös kehoa palautumaan fyysisestä rasituksesta, edistää aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta sekä vaikuttaa hormonitoimintaan.


"Kehonhuollon tulisi olla osa päivittäistä rutiinia, ja sen tulee olla tasapainossa muun elämän kanssa"


Venyttely sekä liikkuvuusharjoittelu auttavat parantamaan lihasten joustavuutta, lisäämään liikeratoja ja vähentämään lihasten jännitystä. Nämä ovat erittäin tärkeitä elementtejä kehonhuollossa, sillä ne parantavat nivelten liikeratoja ja auttavat vähentämään lihasten jäykkyyttä. Liikkuvuusharjoittelu voi sisältää esimerkiksi dynaamisia venytyksiä ja liikehallintaharjoituksia. Power Center tarjoaa kattavasti erilaisia kehonhuolto- ja liikkuvuustunteja sekä Pilatesta ja Yin Joogaa.

Uni ja lepo ovat toki merkittävä osa kehonhuoltoa. Riittävä uni auttaa kehoa palautumaan fyysisestä rasituksesta ja edistää aivojen toimintaa. Myös päivittäiset lepojaksot ja rentoutumisharjoitukset ovat tärkeitä kehon ja mielen tasapainon ylläpitämiseksi.

Ei pidä unohtaa monipuolisen ja terveellisen ravinnon merkitystä! Ravintokin on tärkeä osa kehonhuoltoa. Se tukee kehon toimintakykyä ja auttaa kehoa palautumaan harjoittelusta. Hyvä ravinto auttaa myös ylläpitämään energiatasoja ja edistää aineenvaihduntaa.

Kehonhuollon tulisi olla osa päivittäistä rutiinia, ja sen tulee olla tasapainossa muun elämän kanssa.


Liikkuvaisin terkuin,

​​​​​​​Anna

Power Centerin Personal trainer ja Somatic Pilates-opettaja